Τα Νέα Μας

Επιδοτήσεις της κυβέρνησης για θερμομόνωση κτιρίων

Ενημερωθείτε για τα σχέδια της κυβερνήσεως να επιδοτήσει την ενεργειακή αναβάθμιση  κτιρίων. «Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κατοικιών, μέσα από την επιχορήγηση δράσεων που συμβάλουν στην ενεργειακή τους αναβάθμιση. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 400 εκ. ευρώ, καλύπτει και τις 13 περιφέρειες της χώρας, θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2007-2013 (μέσω των ΠΕΠ και του ΕΠΑΝ ΙΙ) και θα έχει διάρκεια 2 χρόνια. Μαζί με την ιδία συμμετοχή θα κινητοποιηθούν πόροι ύψους 1 δις ευρώ, στον τομέα των κατασκευών για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης. Το πρόγραμμα αφορά όλα τα κτίρια κατοικίας που  κατασκευάστηκαν πριν το 1980, χρονιά που άρχισαν να ισχύουν οι διατάξεις του νέου κανονισμού θερμομόνωσης. Σε κάποια κτίρια θα υπάρχει οικονομική επιχορήγηση δράσεων, ενώ σε κάποια άλλα θα υπάρξουν φορολογικά κίνητρα ανάλογα με το όριο τιμής ζώνης.»
Διαβάστε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης:
http://www.ypan.gr/c_announce/45_5610_cms.htm

19/10/2009
Οι πόροι για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», δεν έχουν διασφαλιστεί, δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτης, επικαλούμενος σχετικό ενημερωτικό σημείωμα των συναρμόδιων υπηρεσιών.
Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός της δράσης, που ανακοινώθηκε το καλοκαίρι, είναι 400 εκατ. ευρώ και η ημερομηνία έναρξης του προγράμματος είχε καθοριστεί για την 1η Νοεμβρίου, όμως με βάση τις τελευταίες εξελίξεις βαίνει προς αναβολή. Το πρόγραμμα προβλέπει επιδοτήσεις για την αντικατάσταση κουφωμάτων, την τοποθέτηση μονώσεων σε κατοικίες κλπ.
Αναλυτικά, στο ενημερωτικό σημείωμα που έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
-«Ο προϋπολογισμός της δράσης εκτιμάται σε 400 εκατ. ευρώ (οι πόροι δεν έχουν διασφαλιστεί) και έχει προταθεί να κατανεμηθεί στις 13 περιφέρειες της χώρας».
-«Για την προκήρυξη της δράσης απαιτείται: α) διασφάλιση των πόρων για τη χρηματοδότηση της δράσης και ειδικότερα προώθηση πολιτικής συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας και των Γ.Γ. Περιφερειών για τη μεταφορά πόρων από άλλους τομείς στον τομέα της ενέργειας.».
-«Το σύνολο των πόρων που είναι διαθέσιμοι στα Επιχειρησιακά Προγράμματα στο ΕΣΠΑ για έργα στον τομέα της ενέργειας είναι 823,2 εκατ. ευρώ με βάση την κάτωθι ανάλυση?. : 8) 49,71 εκατ. ευρώ για έργα για ενεργειακή αποδοτικότητα και εξοικονόμηση ενέργειας.».
Νωρίτερα, οι βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Κ.Χατζηδάκης και Κ.Μουσουρούλης, τέως υπουργός και γ.γ. Ανάπτυξης αντίστοιχα, δήλωσαν ότι η ΝΔ «είχε καταλήξει σε πολιτική συμφωνία για τη δέσμευση των πόρων στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα» και ότι «η διαδικασία αυτή είναι γνωστή σε όλους, εκτός από τα νεοφώτιστα στελέχη της κυβέρνησης».
(ΠΗΓΗ: http://www.express.gr/news/ellada/222441oz_20091017222441.php3)